Hem » Nyheter » Nostalgia Racing Days på Mantorp Park

Nostalgia Racing Days på Mantorp Park

Starten för 1000cc på Mantorp Park.

För fjärde året i rad stod MK Scandia bakom tävlingen Nostalgia Racing Days & Classic Car Show på Mantorp Park. I år hade man lockat närmare 300 utställare som visade upp sina fina bilar i depån. De fick även köra ett ärevarv på banan! Musikkåren underhöll och stämningen var på topp, trots blåst och en och annan regnskur. Racerhistoriska klubben körde sin fjärde tävlingshelg för året och vi fick även se några race med de populära Legendsbilarna.

1000cc Cupen lockar alltid många deltagare och de bjuder på mycket spänning på banan, även om det inte går så fort jämfört med andra klasser. Mattias Ståhlberg gör ett inhopp då och då och denna gång var ett sådant tillfälle. Ståhlberg har visserligen lagt många varv i långlopp genom åren, men att bara hoppa in är alltid svårt, oavsett klass. Han gjorde det med bravur och vann direkt i årets första framträdande! Per Skårner var 1.5 sekunder efter. Torbjörn Andersson är årets utropstecken i klassen och han slutade trea. Till andra racet lämnade Mattias Ståhlberg över ratten till sin lillebror Tobias, men de fick något fel på bilen så att de missade lineupen och fick starta från depån i stället. Per Skårner gick mot en klar seger, men på sista varvet började motorn missa och Torbjörn Andersson kom allt närmare. På upploppet var Andersson i kapp, men han missbedömde Skårners låga hastighet. Andersson vejde i sista stund men fick en sladd som han ej klarade att parera. Han gick därför med full kraft med sidan först in i betongmuren. – Jag missbedömde situationen och gjorde en manöver som jag ej klarade att reda ut. Det var helt och hållet mitt fel att jag kraschade in i muren, sa Andersson. Skårner vann racet och Andersson rullade över mållinjen som tvåa. Jan Gunleik Kilen tog tredjeplatsen. En vilt spurtande Tobias Ståhlberg tog sig ända upp till fjärdeplatsen. Han hade tredjeplatsen inom synhåll, men det räckte inte riktigt.

I F-klassen gjorde Per Ola Persson sitt livs race och vann före Krister Wigren och Christer Olsson. Andra racet blev nästan en kopia av det första, i alla fall blev det samma trio på pallen.

I E-klassen vann Jan Christians före nykomlingen Fredrik Bolander i en Austin A40, trots problem med bränsletillförseln. – Jag köpte en begagnad tank och den såg bra ut, men det är något som släpper från tanken som sätter igen bränslefiltret. Till andra racet har jag monterat ett större bränslefilter som förhoppningsvis räcker loppet ut, sa Bolander. Emil Andersson slutade trea. Tyvärr förvärrades problemen för Bolander i andra racet, som han tvingades bryta. Christians vann före Andersson. Inga fler E-bilar kom i mål…

Nu återstår endast finalen för RHK som körs i Falkenberg i mitten av september.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se

4_1L_170820-141 4_1L_170820-212 Myskväll med 1000cc Cupen. 4_1L_170820-226 4_1L_170820-235 Äntligen höll det hela vägen för Per Ola Persson. Trots lite bucklor och silvertejp blev det två segrar för Jan Christians. 4_1L_170820-416