Hem » Nyheter » Velodromloppet Historisk GP firade 20 år med internationell stjärnglans

Velodromloppet Historisk GP firade 20 år med internationell stjärnglans

Velodromloppet i Karlskoga – Starten Race 2 för 1000cc Cupen.

Det fanns många skäl att fira under stortävlingen Velodromloppet i Karlskoga. Det var 20:e året som tävlingen kördes enligt konceptet som en historisk racingtävling, i år med 250 bilar på startlinjen! Racinghistoriska klubben firar 40 år som klubb. Helgen bjöd på ett väldigt blandat väder med strålande sol på lördag och regn på söndag.

För att få lite extra krydda på tävlingen hade man bjudit in en internationell Formula Junior-klass, då Formula Junior firar 60 år som klass i år. Det kom förare från hela världen, som t ex Australien, Nya Zeeland och USA för att köra denna historiska tävling. De var så många att de fick delas in i två heat. Firandet pågår över hela världen med indelningar i olika zoner och i den nordligaste zonen kallades klassen Curt Lincoln Trophy, efter den framgångsrike föraren från Finland som totalt regerade denna klass i Norden när det begav sig.

Den charmiga 1000cc Cupen ställde 29 bilar på startgriden. Första racet blev en duell mellan Per Skårner och Torbjörn Andersson där Skårner gick segrande ur striden till sist. Tobias Ståhlberg kom trea. Fajten fortsatte även i andra racet, men nu var det Andersson som tog segern före Skårner och Jan Gunleik Kilen. 

I F-klassen vann Anders Jensen första racet före Christer Olsson och Krister Wigren. I andra vann Jensen igen, nu före Per Ola Persson och Wigren.

I E-klassen vann Gustaf Stenquist första racet före Jan Christians och Mats Berglind. I andra vann Christians före Berglind och Bernt Bringefors.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se