Hem » Nyheter » Äntligen premiär!!

Äntligen premiär!!

Rhk:s tävling på Mantorp 2006

Så var då premiären för årets 1000cc Cup avklarad!
13 ekipage mötte upp på Mantorp helgen den 27-28 Maj i heatet Standard -65upp till 1150cc, där 1000cc cupen ingår.Det var några färre antal bilar än förväntat som rullade ut till start i
årets första race. Månne är det fler bilar än undertecknads, som trots en alltför lång och ihärdig vinter inte hunnit bli klara? Av de 13 ekipagen, var alla utom Bo Severinssons klassiskt blå Gordini, deltagare i 1000 cupen. Monsieur Gordini, utnyttjade några fler kubik i sin klassiska konstruktion. 1000 cc cupen körs som bekant i två ålderskategorier, period E upp till 1961 och period F mellan 1962 och 1965.
Den senare var i antal bilar störst med 8 ekipage, medan E-bilarna var 4 till antalet.

Snabbast på tidsträningen var en inte helt oväntat nykomling i 1000cc cupen. Det var rutinerade kojepiloten Lennart Thurn som sadlar om till en MorrisCooper S 970cc. Att den versionen av hundkojan är väl så snabb som ryktet säger visade Lennart med allt tydlighet han satte snabbaste tid med 1.47,56. Näst snabbast var den alltid lika snyggt körande Nils-Olof Jonsson med sin vid det här laget väl utprövade Saab Sport. Faktiskt den standardbil som varit med absolut längst i historisk racing. Nils-Olov körde nämligen den allra första tävlingen i RHK med den röda Saaben redan 1986. Nils-Olof var ändå ca 4 sekunder efter Thurn. Tredje snabbast var lika rutinerade Lennart Nilsson, med sin välanvända vita långnos Saab Sport. Nu verkar Lennart också fått tillbaka alla hästarna under huven på sin bil. Törs man gissa att XP-Niklas har ett finger med i spelet? Bland E-bilarna var Elmon Larsson lika överlägsen på tidsträningen som Thurn var bland F-bilarna. Elmon slog till med ett snabbaste varv på 1.59.95 och var därmed i sin Austin A40 Futura över 5 sekunder snabbare än märkesbrodern Peter Kumlin i sin Austin A35 ”Köttbulle”. E dryg tiondel skilde till tredje snabbaste E-bil som var kämpen Per Hågeman i sin mycket tidstrogna DKW F11 Junior, som Per körde redan när det begav sig.

Efter Lördagens träning och kval samlades en stor del av 1000cc cup åkarna för en matbit och lite racingsnack hemma hos regerande 1000cc cup mästaren Hans P Zolnir, som haft den goda smaken att flytta från Stockholm, till en trevlig liten gård på östgötaslätten, behagligt nära pendelavstånd från banan! Racing handlar minst lika mycket om att ha kul tillsammans som att kämpa om placeringarna på banan, vilket det här glada gänget helt klart insett!

Söndagen bjöd på ganska skapligt väder, lite blåsigt, men mestadels sol. Möjligen var det en och annan Saab-förare som beklagade att regnguden inte hörsammat regndanserna? Lennart Thurn bekymrade sig inte om sådan trivialiteter, utan tog direkt kommandot i racet och fick tidigt en rejäl lucka till övriga fältet. Bakom Thurn hade Nils-Olof Jonsson och Lennart Nilsson en ,mycket tät,härlig och sevärd fight om andra och tredjeplatserna.Efter flera positionsväxlingar, var det till slut Nils-Olof, som så ofta förr, som blev snabbaste Saab med en andraplats. Lennart tappade några meter på Nils-olof vid en mycket sen inbromsning efter flygrakan, det avståndet visade sig svårt att åter hämta in så Lennart körde in på en säkertredjeplats, med Magnus Rebinder i sin Cooper på platsen närmast.
I Början av racet, utmanade Krister Wigren Nils-Olof och Lennart med sin ex Gösta Karlsson Saab Sport, med EM-meriter från tiden i bagaget. Inkörningen av en nytrimmad motor från en viss Saab 92 förare i Göteborg lovar gott, bara bensinpumpen från Biltema ersätts med en något för ändamålet mer passande bränslepump. Nu var det nära att Krister fick ge sigför Bo Severinssons Gordini, det var tätt, tätt ända över mållinjen.

I E-klassen var Elmon Larsson överlägsen och utmanade flera bilar i F-kategorin framgångsrikt, även om Lars Göransson lyckades hålla undan med sin ljusblå NSU. Elmon som i vinter jobbat hårt med att hitta dokumentation över att Weber 45:an användes under perioden på Austin A40, visade att detdetektivarbetet inte varit förgäves. Det var nu en helt annan fart i bilen än tidigare!
En av dagens bästa fighter på banan bjöd trion Peter Kumlin, Sam Bernhardsson och Per Hågeman på. Loppet igenom hade dessa tre en tuff men schysst uppgörelsepå banan, med flera byten av placeringar. Till slut blev ordningen i mål, Peter, Sam och Per. Och efter som Sam kör sin BMW 700 i F-kategorin, så blev Kumlin tvåa och Hågeman trea i E-kategorin.
En bit bakom dem kämpade mästerfotografen PeO Eriksson med sin inte fullt lika snabba BMW 700. I mål kom PeO utan problem, vilket med dessa över 40 årgamla klenoder är en minst lika stor utmaning och prestation, som att vara snabbast på banan.

Nästa tävling är årets racerhistoriska höjdpunkt, Classic motor Veldromloppet på anrika Gälleråsbanan utanför Karlskoga.
Ryktet säger att vi i 1000cc cupen där blir betydligt flera än på Mantorp, vilket knappast kan vara så svårt att överträffa, med tanke på att det finns över 40 startnummer uttagna i heatet. Var är ni alla andra? Ni ska göra som jag säger, inte som jag gör, för då blir vi för många kvar i garagen!

Full fart mot Karlskoga!

Bo Lindman
IMG_2402

IMG_2424