Hem » Nyheter » Velodromloppet

Velodromloppet

Årets hetaste tävlingar??

Deltävling 2 Lördag 17 juni
Dagen inleddes med en strålade solen och ett underbart väder. I alla fall för oss som stod bredvid banan. Det var nog ”lite” varmare för chaufförerna i bilarna. Men å andra sidan har dom nog säkert ännu roligare i bilen än oss andra på läktaren, så det kanske bara är rättvist?
Tidskvalen som gällde startuppställning för både lördagens och söndagens tävlingar avlöpte utan några större problem och incidenter för de flesta 1000cc åkarna.

Som vanligt var 1000cc cupen internt uppdelat i E och F kategorierna. D.v.s. bilar öfre och efter 1961 årsmodell. Bland de äldre ekipagen saknade vi denna gång Peter Kumlin med sin populära ”Köttbulle”. Igengäld hade vi nöjet att få se Fredrik Tornerhielm göra comeback i sin snabba Saab 93. Fredrik visade utan pardon att han fortfarande är att räkna med i toppen bland E-bilarna. Med sin röda 93:a vann han E-klassen i säker stil.
En annan återvändare var XP-Niklas Enander med världens, äldsta, snabbaste och enda banracingpreppade Saab 92.
Tvåa efter Fredrik blev den alltid väl kämpande Per Hågeman med sin DKW F11 Junior-
En glad tredjepristagare var PeO Eriksson som äntligen fick kliva upp på pallen med sin BMW 700 Coupé. En som däremot tyvärr fick bryta var Mantorpsvinnaren i E-klassen, Elmon Larsson.

F-bilarna dominerades, precis som vid premiären på Mantorp, av Lennart Thurn i sin snabba Cooper. Den som tippades blir Thurns allvarligaste utmanare, Arne Allard i Fiat Abarthen, fick tyvärr kasta in handduken redan innan helgen, då man trots arbete in i sista minuten tyvärr inte kunde få bilen klar i tid.
Ett nygammalt ansikte i Saab Sport var Yngve Gustavsson som köpt Benke Petterssons malmgrå långnos. Verkligen kul att få hälsa Yngve välkommen tillbaka i Saab-gänget!
Heatet vanns som sagt av Lennart Thurn före alltid lika snabbe Nils-Olov Jonsson. Trea kom Nils-Olovs ständiga vita skugga, Lennart Nilsson

Deltävling 3 söndag 18 juni
Söndagen bjöd på samma underbara väder och lika glada och positiva förare!
Lördagens startfällt var intakt, med alla 1000cc cup ekipagen till start.
Driftsäkerheten på dessa små bilar har med tiden blivit överraskande hög.
När starten går får vi en gammal repris uppspelad framför ögonen på publiken.
Det är Lennart Nilsson som prövar på att göra ett tjuvstopp och surnar ned stiften i starten. Måhända blev Lennart lite väl het i starten? Lätt hänt i sommarvärmen!
Trots alla ”hjälpsamma” funktionärer som ville bistå med förflyttning till en mindre utsatt position, fick Lennart i sista minuten fyr på den nu rejält sura tvåtaktaren .Kanske Lennart rent av var lika sur över situationen som sin motor?
Trots att Lennart blev ett halvt varv efter pga denna malör, körde han upp sig genom fältet till en total 9:e plats. En fin kämpa insats, även om den skedde en bra bit bakom tätklungan.
En som också kämpade bra och nu fått bra fart på sin bil, var Lars Göransson, som blev 6:a totalt med sin ljusblå NSU. Därmed blev Lars också 4:a bland F-bilarna i 1000cc Cupen.
Fredrik Tornerhielm var snabbast även under söndagen bland E-bilarna och vann återigen i stor stil. Nu hade Elmon Larsson fått ordning på sin allt snabbare Austin A40 Futura.
En som däremot fick problem var Yngve Gustavsson i Saab Sporten. Lyckligtvis inga allvarliga problem, men Yngve är rutinerad nog att inte köra tills det rasar.

Rapporterat från depå och läktare

Tina Carlsson