Hem » Nyheter » Fantastiskt Velodromlopp i Karlskoga

Fantastiskt Velodromlopp i Karlskoga

Velodromloppet Historic GP

Jasper Izaks klämde sig förbi på sista varvet och vann 1000cc Cupen.

För nittonde året i rad kördes Velodromloppet Historic GP i samarbete med Racerhistoriska Klubben och Karlskoga MotorFörening. Under strålande sommarväder genomfördes tävlingarna med stor bravur. 23 tävlingsheat kördes och 6 000 åskådare följde tävlingarna. I 1000cc Cupen vann Holländaren Jasper Izaks fjolårets upplaga av Velodromloppet. Hans Beckert krävde revansch i år och mycket riktigt var det dessa båda herrar som stod i första startledet med Izaks i pole. Beckert var snabbast i starten och tog ledningen. Beckert fick ta till alla knep för att hålla Izaks bakom sig. Beckert körde defensivt, men juste. Izaks letade hela tiden efter en lucka. Publiken stod upp i slutet av racet för att verkligen följa hur det skulle sluta. När de kom till Ejes för sista gången lyckades Izaks finta ut Beckert i fel spår och vips smet han förbi och vann! Beckert tackade för god fight och tvingades erkänna att han gick på finten. Per Skårner kom trea. I andra racet överlämnade Izaks bilen till sin mekaniker, som hette Ron Verzijlbergen. Han var en legendarisk Abarthförare i Holland på sextiotalet. Nu fick han starta sist och han körde upp sig till sjunde plats i mål! Utan Izaks kunde Beckert ta en lätt seger före Skårner och Reinhold Daubner.

Velodromloppet Historic GP

Det var en tung kväll i Austindepån… Det skruvades vilt hos både Peter Kumlin, Jan Christians och Tobias Svanberg. Alla tre missade kvalet och fick starta sist i första racet.  Christians lyckades ändå vinna första racet i E-klassen före Gustaf Stenquist och Kari Lehto. I andra racet vann Christians före Kumlin och Lehto. Göran Dahlén gjorde comeback. Han fick starten i 60-årspresent från sina gamla garagevänner på ”Raspberry Hill”. Det var kul så länge det varade för Dahlén, vilket i praktiken var nästan hela första racet innan motorn skar…

Förutom alla tävlingsheat pågick en massa sidoaktiviteter under hela helgen som t ex uppvisning av gamla roadracingcyklar, bilar och historiska kartar. På gokartbanan genomfördes dessutom en vigsel mellan Hans Axemyr och Christiane Zarges. – Jag körde på Gelleråsbanan för första gången för precis 50 år sedan så jag tyckte det var lämpligt att vi gifte oss här, sa Axemyr. Micke Östberg fick RHK´s vandringspris Ronnie Petersonstatyn för sitt engagemang i historisk racing. Micke har lockat många nya förare in i RHK och han är drivande gestalt med smak för V8. Han ser också till att RHK syns i tidningen Gazoline.

Nästa tävling är Svenskt Sportvagnsmeeting på Ring Knutstorp tillsammans med Sportvagnsmästerskapet.

Bengt-Åce Gustavsson – www.racefoto.se